DET LILLA, I DET STORA…

Det första jag gör när jag vaknar är att titta ut på himlen och sjöns yta.

Närhet till naturen ger mig en känsla av att jag existerar i ett större sammanhang och jag tror det är värdefullt i den tid vi lever i idag, när mycket fokus ligger på individen. Då min hälsa har tagit bort mig från arbetsmarknaden har min värld krympt avsevärt, vilket gör det än mer viktigt att försöka hålla fokus och ett vidöppet perspektiv på livets väsentligheter.

Idag är naturen en avgörande pusselbit för mitt mående och min livskvalité. När jag är ute och fotograferar och vidare redigerar hemma vid datorn, förlänger jag naturens närvaro och den känsla jag valt att gestalta.

I de bilder som jag skapar finns min uppskattning för naturen alltid med, - det är själva grunden likt linet i målarduken eller pappersmassan för ett tryckt gammalt fotografi. Jag vill fånga och bevara ögonblick och sinnesstämningar och slå in dem med naturens skönhet, likt en gåva.

En mental kompass

För de flesta av oss kommer både mindre och större gropar och hinder på våra livs stigar, - det är en naturlig del av livet tänker jag.

Jag tror dock att om jag medvetet tränar min hjärna till att uppskatta små ting, kommer min återhämtning att underlättas och livet blir dessutom betydligt mer lustfyllt.

Med mina bilder vill jag skapa en mental kompass som hjälper mig att hålla ett positivt fokus framåt och så mår jag bra av att få arbeta kreativt.

Bilderna ger mig naturens kraft

Mina bilder börjar i samma stund som jag tar med min kamera och går ut. Jag föredrar att vara ensam när jag fotograferar, men om jag kan ta med mig någon på mina promenader genom mina bilder, ger det ett extra värde.

Idag finns det åtskilliga bevis som talar för att inte bara vistelse i naturen, utan även bilder, som gestaltar naturen påverkar vår hälsa positivt. Studier har visat att personer som vistats i en miljö med naturbilder före tandläkarbesök och operationer, har fått en lugnande och ångestdämpande effekt jämfört med personer som fått se abstrakta motiv eller inga bilder alls. Likväl har man sett snabbare rehabilitering och mindre behov av smärtlindring för personer som haft naturmotiv i sin miljö efter canceroperationer (Googla gärna på Naturens hälsoeffekter).

Flera av mina naturfotografier passar som fototapeter och kan även anpassas till panoramaformat för större väggytor.

Magisk Matematik

Matematik var milt sagt inte mitt starkaste ämne i skolan och jag förstod aldrig min pappas entusiasm och prat om hur mycket i livet som matematiska begrepp involverar. Idag vet jag att han hade rätt, för genom alla tider tillbaka har vi, människor, omgetts av återkommande geometriska mönster, vinklar och tal, - oftast utan att vi tänkt eller tänker på det.

Om du går ut på en äng eller plats, (var som helst i världen) där man kan finna många olika blommor och räknar antalet kronblad på de olika arterna kommer du sannolikt finna att de flesta arter har 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55 eller 89 kronblad. Dessa siffror utgör en del av en matematisk talserie, den så kallade Fibonacciserien (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233 etc). Varje tal i Fibonacciserien (förutom 0 och 1 i början) är summan av de två föregående talen.

Fraktaler

Fraktaler är ett geometriskt mönster med struktur i alla skalor, det vill säga man kan dela upp objektet i delar som var och en liknar originalobjektet. Ormbunkar visar detta tydligt men även en skog med trädens siluetter är fraktaler. Man har gjort studier som visat att fraktaler i naturen påverkar oss människor och våra hjärnvågor på ett lugnande vis parallellt med att de gör våra hjärnor nyfikna.

Gyllene snittet

Ännu ett av naturens magiska matematiska mönster är det Gyllene snittet, som människan instinktivt finner tilltalande och vackert. Gyllene snittet används därför ofta i konst, fotografi och arkitektur. Man har kunnat visa att när en person studerar en bild så sveper ögonen över området där det Gyllene snittets linjer korsas, varpå en bild som har något vid denna punkt, uppfattas som vackrare, jämfört med bilder där bildens huvudmotiv inte ligger i det Gyllene snittet.

Enkelt uttryckt innebär det Gyllene snittet följande: Delar man en sträcka i två olika långa delar, så är förhållandet mellan den kortare av delarna och den längre, detsamma som förhållandet mellan den längre och hela sträckan. Exempel där man finner Gyllene snittet är: en snigels skal, blomsterkorgen på en solros, kålväxters blad och tallbarr.

Googla gärna på Naturens hälsoeffekter, Naturens mönster, Fibonacciserien, Fraktaler och Gyllene snittet i naturen.

Trädgården - Sinnenas frizon

Trädgården har fått en betydande roll i min rehabilitering, troligen för att jag gjort den till en frizon som placerats utanför prestationens värld.

Egentligen kan jag inte mycket om trädgård och kanske är det en anledning till att jag kan slappna av och finna en fri och rofylld sinnesstämning där. Jag vill inte odla grönsaker eller något som leder till kontinuerligt omhändertagande och ansvar. Jag har bestämt mig för att fokusera på växter och blommor som är vackra och som skapar en känsla av frihet med oregelbundna mönster och former. Angående prestige har jag lagt ribban vid backtimjans nivå.

Lika självklar som sekatören och spaden, finns även kameran alltid i min närhet när jag vistas i trädgården.

Sinnenas apotek

Det fantastiska med trädgården är att den alltid har något att erbjuda mitt mående. Det finns en syssla oavsett stundens sinne och kroppens status. Synintryck, ljud och beröring vid blad, jord och vatten hjälper mig att vara i nuet. Att få sitta och klippa bort de rosa små utblommade blommorna på backtimjan fungerar som renande meditation för mig. Det är som att trädgårdens vackra ting trampar upp för nya mentala stigar och avdramatiserar de tankar som vill uppsöka oro och stress.

Mediciner från burkar har blivit ofrånkomliga i mitt liv.Jag vet dock att naturen, min trädgård och mina bilder därifrån, är ett oerhört värdefullt verktyg, en tillgång och ett komplement till mina syntetiska tabletter och jag är övertygad om att mitt psykiska mående finner unika effekter, utan biverkningar, när jag vistas i trädgården, även de dagar då jag endast betraktar, funderar och andas.