Många frågor och beslut
Ibland har vi möjlighet att vara lite förberedda inför ett dödsfall, men vid andra tillfällen uppstår en oväntad traumatisk situation. Oavsett så är det många beslut som ska fattas och många frågor som ska besvaras - ibland akut. Likväl blir det ofta många praktiska göromål som måste tas om hand om.
Här har jag sammanställt en “Checklista vid dödsfall” samt en “Hjälpguide till borgerlig begravning”. Det är bra om du har läst igenom Hjälpguiden innan du behöver ta kontakt med en begravningsbyrå, och bäst är om du tillsammans med en anhörig, - din fru, man eller partner, dina barn eller dina föräldrar, gör det i lugn och ro, när det inte är en akut situation, för då vet ni vad ni önskar dagen då det måste tas beslut hos en begravningsbyrå.
Checklista vid dödsfall:
Meddela om dödsfallet
Vänner och släktingar.
Hemstjänst, arbetsgivare, kollegor, studieansvarig/skola/universitet.
Har den avlidne varit exempelvis God man eller Förmyndare eller verksam i föreningar behöver du kontakta ansvariga för det.
Husdjur
Kontakta begravningsbyrå
Bostad
Avtal, abonnemang, prenumereringar
Ett djur som mister sin ägare, anses som lös egendom och det är dödsboet som äger djuret juridiskt och är ansvarigt. Djuret ska därmed fördelas enligt arvsrätten vilket innebär att det i första hand blir den avlidnes barn, (om det finns) som får ärva djuret.
Om du som anhörig inte kan ta hand om djuret, finns det organisationer som tar emot övergivna djur. Sök lokalt där du bor eller kontakta:
Djurskyddet: https://www.djurskyddet.se
Hundstallet: https://hundstallet.se
Ta kontakt med begravningsbyrån i ett tidigt skede, helst inte senare än tre dagar efter dödsfall.
Enligt lag ska gravsättning eller kremation äga rum inom 1 månad från dödsfallet och då är det bra om du har så god tid som möjligt med hjälp från begravningsbyrån.
Önskar du mig som officiant så meddela det när du kontaktar begravningsbyrån.
Töm kyl och frys.
Släng sopor.
Vattna blommor och krukväxter.
Sänk värmen i bostaden.
Samla in nycklar till bostaden, inkl vind, källare, garage, förråd mm.
Ta hand om värdesaker.
Ställ timer på lampor för att förebygga inbrott.
Hyresavtal – hyreslägenheter har en månads uppsägningstid vid dödsfall.
Mobiltelefon.
Internet, Streamingtjänster.
Medlemskap i föreningar, klubbar (exempelvis: Naturskyddsföreningen, gymmet).
Tidningsprenumerationer.
Sociala medier (spara bilder och innehåll som du önskar).
Eftersänd post
Ekonomi
Försäkringar
Tips
Det är viktigt att den som har hand om dödsboet får tillgång till den avlidnes post.
Här kan du ordna eftersändning av post:
https://www.adressandring.se/vara-tjanster/eftersandning-dodsbo
Bankkonton ska inte avslutas förrän bouppteckningen är klar.
Vid kontakt med banken behövs ett dödsfallsintyg som hämtas från Skatteverket. Detta brukar ingå i begravningsbyråers tjänster.
Säg upp autogiro och stående överföringar.
Betalkort och kreditkort – klipp dessa och meddela aktuella banker och företag.
Begravningsbyråer kan göra en sk försäkringsinventering om du är osäker på vilka försäkringar som tecknats för den avlidne.
Se om den avlidne har en kalender (pappersform eller digital på mobilen eller datorn). Då kan du se om det finns inbokade aktiviteter, möten, läkartider mm som kan avbokas utan att det blir onödiga kostnader.
Om du har möjlighet så be vänner och familj om hjälp.
Hjälpguide för
borgerlig begravning:
Jordbegravning eller kremering?
Jordbegravning
Den avlidne ligger i en kista som sänks ner i gravplatsen/kistgrav på en kyrkogård.
Gravplatsen markeras med en gravsten.Vid jordbegravning är det lag på att gravsättning sker inom 30 dagar från dödsfallet.
Kremering
Den avlidnes kropp ligger i en kista som bränns till aska. Askan läggs i en urna som sedan gravsätts.Kremering kan ske före begravningen och då förvaras den avlidnes aska i en urna under ceremonin.
Alternativt har man en kista vid begravningen och därefter kremeras den avlidne och förvaras i en urna tills urnnedsättningen sker.
Gravsättningen kan ske i samband med begravningen eller vid senare datum.
Kremeringen måste ske inom 30 dagar efter dödsfallet, men till skillnad från jordbegravning, behöver inte gravsättningen ske inom 30 dagar utan du kan vänta upp till ett år.
Gravsättning
Hur ska den avlidne begravas?
Gravsättning
Gravsättning är när man sänker ner kistan eller urnan med aska i en grav som sedan täcks med jord, alternativt om det är aska som ska gravsättas i en Minneslund eller Askgravlund.
Gravsättningen kan ske i samband med begravningen eller vid senare datum.Sprida askan i havet eller på annan plats
Vill du sprida askan av den avlidne i havet eller på annan plats behöver du göra en kostnadsfri ansökan hos Länstyrelsen. I havet sänker man ner en urna som löses upp när den kommer i kontakt med vattnet.
Här ansöker du: Ansökan hos Länsstyrelsen för spridning av askaEn kista används alltid
Den avlidnes kropp läggs alltid i en kista även när kroppen ska kremeras.30 dagar
Vid jordbegravning är det lag på att gravsättning ska ske inom 30 dagar från dödsfallet.30 dagar + 1 år
Kremeringen måste ske inom 30 dagar efter dödsfallet, men till skillnad från jordbegravning, behöver inte gravsättningen ske inom 30 dagar utan du kan vänta upp till ett år.
Jordbegravning
Den avliden ligger i en kista som sänks ner i en gravplats på en kyrkogård. Graven har en gravsten.
Urnnedsättning
Urnan med den avlidnes aska sänks ner i en gravplats på kyrkogård, eller i havet (då måste man ansöka hos Länsstyrelsen).
Minneslund
Den avlidne kremeras och urnan placeras i jorden eller strös ut på en särskilt avgränsad kollektiv plats på en kyrkogård.Anhöriga får inte delta eller få kännedom om exakt plats för var askan nedsatts eller spridits.
Ingen synlig offentlig markering finns med den avlidnes namn.
Askgravlund/Asklund
Mindre anonymt än minneslund då anhöriga får vara med vid urnnedsättningen och den avlidnes namn kan läsas vid askgravlunden/asklunden dock inte vid den exakta platsen där urnan sänts ner alternativt strötts ut.Begreppet asklund är inte rättsligt definierat och kan kallas lite olika mellan olika kyrkogårdar.
Alla kyrkogårdar kan inte erbjuda denna begravningsform.
Borgerlig begravning
Alla kan välja en borgerlig begravning, oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte eller om man tillhör ett annat trossamfund eller inte har någon tro alls.Istället för en präst så håller en borgerlig officiant i ceremonin. Det finns professionella officianter, men vem som helst kan hålla i en borgerlig begravning.
Önskar du mig som officiant så kan du kontakta mig direkt eller be din begravningsbyrå att kontakta mig.
En borgerlig begravning behöver inte följa några regler, ramar eller ordning utan kan utformas helt fritt efter den avlidnes eller de anhörigas önskemål.
En borgerlig begravningsceremoni kan hållas var som helst. Vanligt är i ett kapell som ofta ligger i anslutning till en kyrkogård, men du kan exempelvis ha ceremonin hemma, på sommarstället, i favoritklubbens föreningslokal, på din kvarterspub eller vid havet.
Gravsättningen följer samma regler oavsett om du väljer en borgerlig eller kyrklig begravning.
Kyrklig begravning
En kristen begravning sker alltid enligt Svenska Kyrkans ordning, som är bestämd till både innehåll och ordningsföljd. Det finns dock möjlighet att komplettera med exempelvis extra musik och diktläsning.Det är en präst från Svenska kyrkan som håller i begravningsgudstjänsten.
I begravningsceremonin lämnar prästen över den avlidne i Guds händer.
En kyrklig begravning hålls oftast i en kyrka eller i ett kapell, men den kan även hållas i en frikyrka, katolsk kyrka eller ortodox kyrka.
Begravning i Svenska kyrkan är kostnadsfri för medlemmar, vilket innebär att präst, organist och lokal ingår i medlemskapet.
Direktbegravning
En direktbegravning är ett enkelt men värdigt sätt att gravsätta den avlidne.Vid en direktbegravning genomförs ingen ceremoni, men du kan ha en minnesstund (utan kista eller urna) för att skapa ett avslut.
Det är viktigt att alla anhöriga är överens och/eller har förståelse för vad en direktbegravning innebär, framför allt om det inte är den avlidnes önskan.
Anledningar till att välja direktbegravning kan vara bl.a:
- den avlidne har önskat det, många gånger för att underlätta för de efterlevande.
Det är viktigt att följa den dödes önskemål, men ibland kan det finnas anledning att anhörigas behov av att få ta ett värdigt avsked får prioriteras före.
- du har inte möjlighet att samla släkt och vänner förrän senare, exempelvis vid gravsättningen.
- anhöriga kommer inte överens om vilken typ av ceremoni de vill ha och/eller om de ska ha någon. För att få mer tid på sig väljer man direktkremering då du har ett år på dig innan grav-/urnnedsättning måste ske.
- den avlidne ska begravas i sitt hemlandet (inte Sverige), då kan man välja direktkremering för att därefter föra askan utomlands och genomföra begravningsceremonin där.
- anhöriga har fått ta avsked innan den anhörige avled, så inget behov av en ytterliga ceremoni finns. Det kan dock finnas ett värde i att ha en minnesstund så exempelvis övriga släktingar, vänner, kollegor m.fl också får ta farväl.
- det kan vara en mycket avlägsen släkting som avlidit, ibland till och med okänd för anhörig som underrättats.Direktkremation
Den avlidne kremeras snarast efter dödsfallet.Kista är obligatorisk, även vid en begravning utan ceremoni.
Direktkremering kan vara ett bra val när anhöriga inte vill ha någon begravningsakt alls eller om du önskar en privat ceremoni i stillhet, utan kista. Andra anledningar kan likna de vid Direktbegravning (se text ovan).
En anhörig måste alltid skriva på ett intyg med sitt godkännande av direktkremationen, då det är viktigt att det finns en person som kan stå ansvarig för beslutet.
Vid ett dödsfall skall, enligt svensk lag, gravsättning eller kremering ske inom 30 dagar. Väljer du kremering utan att ha en ceremoni före, har du upp till ett år på dig att bestämma hur och var gravsättning skall ske. Du kan ha en begravningsceremoni med urnan i samband med gravsättningen. Det är dock vanligt att anhöriga inte närvarar vid gravsättningen.
Det kan också vara ett lämpligt alternativ om ni vill ha en privat ceremoni i stillhet, utan kista.
Om askan ska spridas till havs kan du ha en begravningsceremoni ombord på båten.
Skillnad på borgerlig och kyrklig begravning
Direktbegravning och direktkremering
Typ av ceremoni
Vilken känsla ska ceremonin ha
Var ska ceremonin vara?
Minnesstund
Ceremoni med kista – kremering efter
Kistan är med vid ceremonin och därefter sker kremering och urnan gravsätts några veckor efter begravningen.Ceremoni med urna
Kremeringen sker före begravningen och den avlidnes aska förvaras i en urna under ceremonin.Urnedsättningen kan ske i samband med begravningen eller vid ett senare tillfälle.
Jordbegravning
Ceremonin sker i anslutning till att kistan bärs ut i procession och sänks ner i graven. Ceremonin kan då hållas antingen vid gravplatsen eller i ett närliggande kapell.
Mindre och intimt eller stort och festligt
Du väljer om det ska vara en mindre ceremoni där endast de närmste inbjuds/förväntas komma, eller om det ska vara mer stordådigt med så många deltagande som möjligt - eller något mitt emellan.Du bestämmer om ceremonin ska ha en lättare och fridfull känsla eller en med mer fokus på sorg och saknad.
Väljer du mig som officiant, kan jag anpassa min klädsel till ljus eller mörk eller annat för att bidra till att skapa den känsla som du önskar ska närvara vid ceremonin.
Du kan välja ett tema som ceremonin ska följa som sammanknippas med den avlidne.
Var som helst
En borgerlig begravning kan hållas var som helst, exempelvis i hemmet, vid sommarstugan,
i favoritklubbens föreningslokal eller vid havet, vanligast är dock i ett kapell.Hur många antas komma?
Hur många som förväntas komma till ceremonin är bra att ha med i valet av plats eller lokal.
Ett socialt värde
Minnesstund kallas den tillställning som du kan välja att ha efter begravningsceremonin så att de som deltagit vid ceremonin får mötas. Detta är en värdefull och viktig stund, då de anhöriga kan prata med varandra och här kan även tal hållas och fotografier visas eller innehålla andra inslag för att minnas och hedra personen som har begravts.Val av förtäring
Man måste inte äta något men det vanligaste är att det bjuds på kaffe och tårta/kaka eller smörgås/mat och dryck. Välj vad som passar den avlidne eller dig som anhörig bäst, - en grillbuffé i trädgården, en picknick vid stranden, en trerätters på restaurang eller kanske bubbel och frukt hemma i lägenheten.
Jag vill hjälpa dig att få en personlig ceremoni som känns genuin och passar dig/den som ska begravas.
Önskar du mig som officiant så kontakta mig direkt eller be din begravningsbyrå att kontakta mig.
Epost: ek.emmakardos@gmail.com
Mobil: 0706-72 12 14